AmbulanceBehandleren

En stor del af reddernes opgaver består af kørsel med ambulance. Her tænkes både på udrykningskørsel til akutte opgaver og kørsel med patienter der skal indlægges på hospitaler, altså ikke hastende opgaver.

Alle ambulancer er bemandet med to reddere. Mindst den ene er uddannet ambulancebehandler, mens den anden som minimum har bestået en grunduddannelse som Falckredder. Ambulancebehandleren fungerer som leder af ambulancen. Den anden redder betegnes som ambulanceassistent.

Behandlingen begynder, når ambulancen kommer
Når en ambulance rykker ud til en person, der er kommet til skade eller er blevet akut syg, gælder det ikke nødvendigvis bare om at få bragt personen på sygehuset med lynets hast. Det væsentligste er, at den syge eller tilskadekomne kommer under relevant behandling så hurtigt som muligt.
I dag er Falckredderne uddannet til at indlede en række former for behandling allerede fra det øjeblik, ambulancen er fremme hos patienten.

Falcks ambulancebehandleres kompetencer
- Overvåge hjerteaktiviteten ved hjælp af defibrillator
- Defibrillere (give elektrisk stød) ved hjertestop
- Anlægge venflon
- Give adrenalin til patienter med allergiske reaktioner
- Give medicin mod Angina pectoris (iltmangel-smerter i hjertet)
- Give magnyl ved mistanke om blodprop i hjertet
- Give medicin til krampetilfælde
- Give medicin til astmabehandling
- Give glucagon til for lavt blodsukker
- Give narcanti til patienter med overdosis
- Give en medicinsk gasblanding (lattergas og ilt), som er smertelindrende
- Behandle traumepatienter (Prehospital trauma life support)
- Telemedicin for hjertepatienter(dele oplysninger med Skejbylæge over computer)
- Visitere patienter med med mulig blodprop i hjernen
- Løfte syge og tilskadekomne skånsomt med særligt udstyr
- Lægge halskrave ved mistanke om brud eller brud på halshvirvelsøjlen
- Behandle brud
- Yde fødselshjælp og pleje af nyfødte
- Frigøre fastklemte ved trafikulykker
- Indlede brandbekæmpelse

Uddannelse

Den grundlæggende ambulanceuddannelse foregår i løbet af læretiden. I denne uddannelse, der veksler mellem skoleophold på social- og sundhedsskoler, praktik på sygehus og ligeledes praktik på elevens hjemstation, lærer eleven ”ambulancehåndværket” fra bunden ligesom han tilegner sig en stor viden om anatomi og sygdomslære.

Efter endt uddannelse skal redderen fungere som ambulanceassistent i 12 måneder inden uddannelsen til ambulancebehandler kan påbegyndes.

Efter at have fungeret som behandler i 36 måneder vil nogle reddere blive tilbudt en yderligere uddannelse som niveau 3-behandler, eller som det kendes fra udlandet ”paramediciner”.
På landsplan vil ca. 300 reddere få denne uddannelse. Det vil typisk være reddere som bemander akutbiler eller er lægeassistenter på lægeambulancer.
Denne uddannelse vil forløbe over ca. 10 uger og er igen en blanding af teori, hospitalsundervisning og praktik, samt kørepraktik på en lægeambulance.

Alle kurser afsluttes med en prøve.